Na czym polega różnica pomiędzy tranem, a kwasami Omega 3 ? Co warto zażywać ? Czy poprawimy swoją odporność ? Czy poprawimy zdolność koncentracji oraz widzenia ?
Na te pytania odpowie poniższy wpis…a jego temat jest odpowiedzią na pytanie kolegi Radka.
TRAN: jest substancją otrzymywaną najczęściej z wątroby tłustych ryb morskich ( np. łosoś, dorsz, halibut ). Posiada charakterystyczny zapach i smak. W skład tranu wchodzi wiele substancji, a do najważniejszych należą:
– NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA 3 )
– witaminy A, D, E
Tran to przede wszystkim synonim odporności. Zażywanie tabletek z tranem pozwoli nam na uzupełnienie niedoboru kwasów Omega-3 i naturalnych witamin. Warto wspomnieć tu o pewnym rodzaju tranu – z rekina. ( np. preparat – ISKIAL ). Zaletą tego rodzaju tranu jest bardzo duża ilość tzw. alkilogliceroli – które w szczególny sposób podnoszą odporność organizmu.
Poza tym tran zawiera naturalne witaminy z grupy A, D, E. Już w XVIII był uważany za lek na krzywicę ( choroby układu kostnego związanej z brakiem witaminy D ), a żeglarze już wtedy zażywali tran w celu wzmacniania kości i zębów.
KWASY OMEGA 3
Preparaty otrzymywane m.in z ryb morskich ( łososia, sardynek, wątroby dorsza- tran), oleju z pachniotki, oleju lnianego, roślin liściastych. OMEGA-3 to zbiór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: ALA, DHA, EPA. Nie są one produkowane przez nas organizm, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem.
Ich główna rola to działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy ( obniżanie poziomu cholesterolu ), poprawiają koncentrację i funkcje mózgowe. Kwasy Omega stosowane są w leczeniu schorzeń o podłożu reumatycznym, a także są częstym składnikiem preparatów dla kobiet ciężarnych z uwagi na prawidłowy rozwój komórek nerwowych u płodu.
Zastosowań kwasów Omega-3 można wymieniać jeszcze bardzo dużo i zapewne w przyszłości pojawią się nowe doniesienia o ich zbawiennym wpływie na nasz organizm.
Niebawem porównanie najczęściej kupowanych preparatów z tranem oraz kwasami omega-3