Kiszonki wracają do łask. Zakwas z buraków, ogórki i kapusta kiszona, pomidory, czosnek, marchew, kalafior, cukinia oraz jabłka, cytryny, pomarańcze, banany, śliwki, truskawki czy rabarbar. Spożywanie ich wspomaga układ odpornościowy i krwiotwórczy. Dodatkowo wpływają na kondycję układu pokarmowego oraz sylwetkę. Wiele badań z ostatnich lat wskazuję, ze pokarmy te mają zbawienny wpływ na jelita.
Kiszenie potraw ma na celu przedłużenie ich terminu do spożycia, a także ułatwienie trawienia. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż ich surowe odpowiedniki. Proces ten pozwala usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy. Zakwas z buraków jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale od lat jest stosowany jako produkt, który pomaga walczyć z anemią. Duża zawartość łatwo przystępnego żelaza oraz kwas foliowy, który ułatwia jego wchłanianie do organizmu. Należy tu też wspomnieć o witaminach z grupy B, witamina C oraz niektóre pierwiastki. Bardzo ważną kwestią w przypadku zakwasu z buraka jest jego probiotyczny charakter, który powoduje, że jelita pracują w sposób prawidłowy.
Jeśli nie potrafisz samemu prawidłowo ukisić buraków to z powodzeniem można kupić gotowy sok w butelce. Jednak należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Buraki muszą pochodzić z upraw pozbawionych nawozów sztucznych. Produkt nie powinien być pasteryzowany. Data jego terminu do spożycia spada wówczas do kilku miesięcy, ale sam wybrałbym właśnie takie rozwiązanie. Wszak chodzi o zdrowie, a o nie przechowywanie przez rok czy dwa lata.
Czasem zdarza się, że po otwarciu butelki z zakwasem buraczanym słychać charakterystyczne „syknięcie”. Świadczy ono nie o tym, że coś się popsuło. Zakwas „pracuje” również po jego zamknięciu w butelkę, wiec ulatniający się gaz jest jak najbardziej na miejscu.
Chcesz w pełni poznać jego smak? Pij na zimno lub w przypadku robienia barszczu, dodawaj go na końcu gotowania.
Kup sok z buraka w moim Sklepie Zielarskim – Zdrowie Bez Recepty
Bardzo często go pije. Nie może zawierać konserwantów!