W poprzednim artykule wspomniałam o prawidłowym odżywianiu podczas ciąży. Jest to jeden z ważniejszych elementów, o które musimy dbać podczas tych 9-ciu miesięcy.
Jeszcze jakiś czas temu panowało przeświadczenie, że kobieta w ciąży musi jeść „za dwóch” ! Nie jest to prawda, chociaż od 4 miesiąca zachodzi potrzeba zwiększenia przyjmowanych kalorii o około 250-300 ( Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie wynosi około 3000 kilokalorii/dziennie ).
Należy pamiętać, że najlepiej jeść potrawy świeże, nieprzetworzone. Mamy ułatwione zadanie jeśli nasza ciąża „wypada” w okresie wiosenno-letnim. Ilość warzyw i owoców jest wtedy największa. Jednak i pozostałe miesiące w roku obfitują w różne smaczne oraz zdrowe potrawy, które pozwolą w zdrowiu rosnąć naszemu dziecku.Pamiętajmy też o tym, że wszystko co jemy musi nam po prostu smakować. Zatem nie wymyślajmy dziwnych potraw tylko po to, by „odhaczyć” kolejny punkt w ciążowym jadłospisie.
Poniżej wypiszę kilka przykładów, którymi należy się kierować przy sporządzaniu naszych posiłków.
• pełnoziarniste pieczywo, makaron i brązowy ryż, które są źródłem węglowodanów
• świeże owoce i warzywa
• mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory
• tłuszcze roślinne (oliwa, olej), np. jako dodatek do sałatek
Unikajmy natomiast tłuszczów zwierzęcych oraz słodyczy ( chyba nie muszę pisać dlaczego 🙂 )
W kolejnym artykule napiszę czego należy unikać !!