Cynamon stosuję jako przyprawę od wielu lat. Osobiście nie wyobrażam sobie ryżu jabłkami bez tej niego! Nadaje charakterystycznego zapachu i smaku, którego nie sposób z niczym innym porównać. Nie ma problemów z dostępnością w sklepach, ale co raz częściej zamiast zwykłego cynamonu wybiera się – cynamon cejloński. Dlaczego tak się dzieje i na czym polega różnica?
1. Rodzaje cynamonu.
Odmian jest bardzo dużo, ale tylko 4 są używane. Należą do nich cynamonowiec:
- wonny
- sajgoński
- Burmana
Trzy powyższe odmiany mają nazwę zwyczajową KASJA. Prawdziwy cynamon rośnie na Cejlonie i posiada łacińską nazwę: Cinnamomum verum, a „verum” oznacza – prawdziwy.
2. Istotne różnie pomiędzy cynamonem kasja i cejlońskim.
Cejlońska odmiana jest bardziej słodka niż kasja i jest od niego delikatniejsza. Istnieje jeszcze jedna bardzo znacząca różnica pomiędzy tymi odmianami cynamonu. Chodzi o zawartość kumaryny.
Kumaryna w małych dawkach jest substancja o działaniu leczniczym. Niestety jej przekroczenie może wiązać się z poważnymi chorobami. Szczególnie narażone są wątroba i nerki. Do najcięższych powikłań zalicza się marskość wątroby, a także nowotwory tego narządu oraz nowotwory płuc.
3. Cynamon kasja, kumaryna i ryzyko uszkodzenia wątroby.
Spożywanie niewielkich ilości cynamonu kasja nie zagraża zdrowiu. Jednak te osoby, które codziennie i w dużych dawkach spożywają tą odmianę narażają się na ryzyko uszkodzenia wątroby.
4. Dlaczego zamienić zwykły cynamon na cejloński?
Podstawowym powodem jest mniejsza ilość kumaryny w odmianie cejlońskiej, czyli prawdziwej.
5. Inne powody, dla których warto zamienić cynamon kasja na cynamon cejloński.
Cejlońska odmiana zawiera antyoksydanty oraz proantycyjanadyny. Proantycyjanadyny są podobne do antyoksydantów znalezionych w zielonej herbacie oraz grejpfrutach. Wzmacniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają chorobom serca oraz nowotworom.
6. Jak odróżnić cynamon cejloński od zwykłego (kasja)?
Podstawowa różnica to kolor oraz twardość. Cynamon cejloński daje się łatwo złamać, a cynamon kasja jest twardy i potrzeba więcej siły to podzielenia. Ich struktura też jest od razu widoczna. Prawdziwy cynamon posiada wiele warstw, a jego tańszy kuzyn to zwinięta w rolkę twarda kora.
7. Spożywałaś/eś dużo cynamonu zwykłego i boisz się, że uszkodzeniu uległy nerki lub wątrobą?
Zamień od dziś cynamon na cejloński i skontaktuj się z lekarzem. W diecie Polaków cynamon nie odgrywa tak dużej roli, dlatego ilość kumaryny, która została wchłonięta nie powinna zagrażać zdrowiu. Wprowadź do diety produkty zawierające witaminę K, która jest stosowana w przypadku przedawkowania leków z kumaryną.
Chcesz zamówić cynamon cejloński?
Laski cynamonu cejlońskiego:
https://zbr24.pl/cynamon-cejlonski-laski-50g-p-877.html
Mielony cynamon cejloński:
https://zbr24.pl/cynamon-cejlonski-mielony-50g-p-1159.html
źródło: paleofoundation.com