Jak zmniejszyć ochotę na słodycze? Sposoby na odchudzanie.

Jak ograniczyć spożywanie cukrów?

Zmniejszenie ochoty na słodycze nigdy nie było łatwe. Składa się na to wiele czynników, które ciężko czasem zrozumieć, a jeszcze trudniej mieć na nie wpływ. Jak zatem zmniejszyć ochotę na słodycze? Oprócz silnej woli i farmakologicznych produktów można wspomagać się tym co nadała nam Matka Natura.

  • Wyciąg z Garcinia Cambogia

W Polsce znany też pod nazwą tamaryndowiec malabarski. Posiada odchudzające właściwości, które zawdzięcza zawartości HCA. HCA to kwas hydroksycytrynowy, który występuje w większości preparatów na odchudzanie. A co z jego właściwościami zmniejszającymi ochotę na słodycze? Wyciąg z Garcinia Cambogia ogólnie zmniejsza łaknienie, a do tego przyspiesza spalanie tłuszczu oraz reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Minusem wyciągu z tej rośliny jest zwiększenie temperatury ciała i dlatego nie może być stosowany u wszystkich.

  • Ekstrakt z liści Gymnema Sylvestre

Hinduska nazwa tej rośliny „gurmar” oznacza niszczyciel/pogromca cukrów. Stosowana jest od setek lat w medycynie ajurwedyjskiej.  To kolejny preparat zielarski, który pomaga utrzymać prawidłową wagę, zmniejsza poziom cholesterolu i trójlglicerydów we krwi. Bardzo ważną cechą liści Gymnema Sylvestris jest umiejętność „udawania” cukru w naszym organizmie. Blokuje receptory cukru na języku, w wyniku czego nie musimy go spożywać. Kwas gymnemowy zawarty w liściach gurmaru zmniejsza wchłanianie cukru w jelitach. Poza tym regeneruje komórki trzustki i stymulują ją do wydzielania insuliny.

  • Spirulina

Zielone mikroalgi, które należą do grupy superfood oprócz działania przeciwnowotworowego, antywirusowego, antybiotycznego i przeciwbrzybiczego mają również zastosowanie przy obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Poza tym spirulina zawiera cztery razy więcej białka niż mięso, a do tego witaminy A i C, witaminy z grupy B, cynk, miedź, selen, potas, mangan i magnez. Dzięki temu, że zwiera węglowodany złożone, możliwe jest równomierne uwalnianie energii, co zapobiega nagłym wzrostom glukozy we krwi i wyrzutom insuliny. W końcowym efekcie zapotrzebowanie na częste spożywanie cukrów jest zmniejszone. Dzieje się tak również w wyniku działania na organizm kwasu GLA (gamma-linolenowego), który wykazuje wykazuje efekty przy regulacji poziomu cukru u diabetyków.

 

Poszukaj preparatów na obniżenie poziomu cukru we krwi w Sklepie Zielarskim – Zdrowie Bez Recepty.

Kup na www.zbr24.pl

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x