Artykuły w zakładce ” Smacznie i zdrowo” będą zawierały przepisy na zdrowe i pyszne potrawy sprawdzone przez osobę, przed którą kuchnia nie skrywa tajemnic. Miałem okazję próbować niektórych jej potraw, które były kompozycją idealnie dobranych składników, sporządzonych z „aptekarską” precyzją, doprawionych dobrym humorem 🙂
Kuchnia jest trochę zbliżona do aptecznej receptury, czyli miejsca gdzie wykonuje się leki robione ( np. maści, płyny ). Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku osoba wykonująca przepis ( receptę ) musi dokładnie wiedzieć, jak się do tego zabrać, trzeba znać pewien schemat działania. Należy wykorzystać idealne proporcje składników, aby smak potrawy ( działanie leku ) było idealne. Nawet niektóre przedmioty są wykorzystywane w podobnym celu np. moździerz.
Stwierdzenie ” przez żoładek do serca ” w wymiarze apteczno-kuchennym nabiera całkiem innego znaczenia 🙂
Życzymy smacznego !!