Zawartość kwasów omega w naszym pożywieniu jest różna i często w złych proporcjach. Prowadzi to do złego samopoczucia oraz chorób. Musimy nauczyć się rozróżniać te kwasy oraz wiedzieć, gdzie możemy je odnaleźć.
Wiadomo od dawna, że głównym źródłem są ryby. Należy jednak pamiętać, że ryba rybie nierówna, a zawartość ” cukru w cukrze ” też ma wielkie znacznie.
Omega-3
Główne źródła:
Ryby ( w szczególności tłuste ryby morskie ), owoce morza, rośliny liściaste, migdały
Po co je zażywać ?
Wspomagają pracę układu nerwowego, pomocniczo w chorobach układu krążenia oraz posiadają właściwości przeciwzapalne ( mogą być zażywane w chorobach reumatycznych ). Ponadto są co raz częściej wykorzystywane w lecznictwie oraz profilaktyce przeciw-nowotworowej.
Omega-6
Główne źródła:
Olej kartamusowy ( z krokosza barwierskiego ), olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron, olej sezamowy. Jak sami widzimy kwasy omega 6 w większości pochodzą z roślin, a rozwój rolnictwa i przemysłu sprawił, że oleje z tych roślin są stosowane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. W organizmie występuje razem z kwasem Omega3 w pewnej równowadze. Zachwianie jej prowadzi do niekorzystnych dla nas skutków.
Równowaga kwasów Omega 3 do 6
Kwasy te nie są produkowane przez nas organizm, dlatego należy je dostarczać wraz z pokarmem ( albo suplementami diety ) w odpowiednim stosunku. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA), czyli stosunek 1:5 ( o-3/0-6).
Aby na przykładzie pokazać, jak ważna jest ta ilość wystarczy spojrzeć na ostatnie badania otyłości w USA. Zawartość kwasów omega 3 do 6 w ich pożywieniu wynosi często 1:40 !!!
Omega-9
Gdzie można je znaleźć ?
W odróżnieniu od omega 3 i 6, jest wytwarzany w naszym organizmie. Główne źródła: olej z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy.
Po co je zażywać ?
W celu zmniejszenia ryzyka zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca ( chorobę wieńcową ), a tym samym miażdżycę. Wpływa na zwiększenie ilości dobrego cholesterolu ( HDL ) i zmniejszenie ilości złego cholesterolu ( LDL ).
Najlepszym sposobem na dostarczanie prawidłowych ilości tych kwasów jest dieta tzw. śródziemnomorska, bogata w w potrawy z tłustych ryb, świeżych warzyw oraz warzyw, a także produktów pełnoziarnistych.